3+1 TIPP HOGYAN VÁLASZD KI A TÖKÉLETES ESKÜVŐSZERVEZŐT

2022.02.16

Az előző blogban már kifejtettem, mi alapján érdemes elindulni, ha a számunka legmegfelelőbb esküvői fotóst szeretnénk kiválasztani. Most adok néhány kiindulási pontot az esküvőszervezőhöz is, hiszen én is kapcsolatban vagyok egy jónéhánnyal. 


Lássuk milyen szempontok alapján érdemes elindulni:#1 Népszerűség

Egy jó kiindulási alap lehet, ha olyan esküvőszervezőt választunk, aki nagy népszerűségnek örvend az emberek körében és jó hírnévvel rendelkezik. Ez a fotós keresésnél sem egy utolsó szempont, hiszen aki népszerű, az feltehetően kellően tapasztalt is, megvan a megfelelő háttértudás. 

Persze itt jöhet a buktató, hogy a mennyiség a minőség rovására is mehet, ha az esküvőszervező elúszik a sok kliensben és senkire sem tud igazán minőségi időt szentelni illetve annak megfelelő szolgáltatást nyújtani. Kicsit tömeggyártás szagú lesz a dolog.

Ezért a legtöbb profi - az igazán profi fotósok is- megszab egy limitet éves szinten, hány esküvőt képes vállalni, így nem fog elhavazni a rengeteg teendőben és 100%-ot tud nyújtani az ügyfeleknek is, továbbá minden egyéni kérésnek megfelelni és eleget tenni. 

Na pont egy ilyen esküvőszervezőre van szükség!

Megjegyzés: az ilyen esküvőszervezők nagyon hamar elkelnek, így akár évekkel előre kell foglalni náluk!

A Google kereső találatok, de főleg a Facebook esküvői csoportok hemzsegnek az esküvőszervező ajánlásoktól, így az embernek könnyű dolga van, ha össze akar írni egy listát a nevekkel. Azt viszont ne felejtsük el, hogy fotós tekintetében mindegyik esküszervezőnek megvan a maga fotós listája akikkel együtt dolgozik, ha csak a kliens nem ragaszkodik az általa már előre kiválasztott kedvenc fotóshoz, érdemes tehát ezt is figyelembe venni.

#2 Első benyomás

Ha esküvő szervezésről van szó, itt bizony tényleg érdemes az első benyomásra és megérzésekre hagyatkozni. Ha nincs meg az összhang, ha nem találkoznak az igények, akkor kicsi a valószínűsége, hogy minden zökkenőmentesen fog alakulni.

Célszerű nem csak online vagy telefonon kommunikálni - itt megfigyelhetjük a válaszkészséget, érdeklődést - hanem egy személyes találkozót is megejteni, illetve amennyiben lehetőség van ingyenes konzultációra, az már pozitív jele lehet annak, hogy nyitottak felénk és teljes elhivatottsággal a rendelkezésünkre állnak, hogy az elképzeléseinket megvalósítsák. 

Mire figyeljünk az ismerkedés során?

  • asszertív kommunikáció
  • elérhetőség, megbízhatóság, felelősségvállalás
  • pozitív visszacsatolás/jó benyomás
  • hasonló karakterek, önazonosság, hitelesség
  • nyitottság, kompromisszumkészség, adaptivitás

Ha ezek megvannak, akkor megtaláltuk a megfelelő embert, aki egy álmot képes valóra váltani!

#3 Anyagiak

Pénz beszél, de mit ér, ha nem azt kapod, amit akarsz? Minél több pénzt fektetsz bele, annál több választási lehetőséged van, hogy igényre szabott lehetőségek közül válassz.

Hotelesküvő esetén - melyet általában nagyobb vendégsereg számára ajánlanak- a hotel által felkínált esküvői csomagok közül választhatsz, ezek mindegyike magában foglalja a hotel megannyi szolgáltatásait (menü, wellness&spa, egyéb hotelkedvezmények mint pl. étkezési vagy ital kuponok, ingyen pezsgő érkezéskor, dekorációk, kiegészítők, esküvői csokor, felléppők, torta...stb.) beleértve a fotóst is, aki ezáltal vagy jutalékban részesül fizettségként vagy ugyanúgy külön foglalnak fotózást nála - hotele válogatja. Itt nagy meglepetés nem érhet, viszont kicsit úgy érezheti magát az ember, mintha nagyüzemi esküvőgyártás kellős közepébe csöppent volna.

Hoteltól független esküvőszervező is felajánlhat hotel helyszíneket az esküvő megszervezésére, amennyiben arra vágysz, viszont ők többnyire civil/önkorményzati tengerparti helyszíneket kínálnak, melyek ugyanolyan ha nem gyönyörűbbek feldíszítve és esküvőhöz kialakítva, illetve sokkal meghittebbek is, kisebb létszámú esküvők megszervezésére ideálisak, így anyagilag is költségkímélőbbek, sőt minőségileg is megéri ebbe fektetni, hiszen itt nincs nagyüzemi gyártás, a fókusz csakis az adott esküvőn és páron van.

Lényeg a lényeg, aki az esküvőjét tervezgeti, annak számolnia kell azzal, hogy nem lesz olcsó mulatság. 

Tapasztalat: Itt Cipruson egy tengerparti esküvőt (ceremónia, fotózás, étkezés, szűk családi kör) már majdnemhogy olcsóbban ki lehet hozni, mint otthon, nem csoda, ha egyre többen választják a külföldi álomesküvőt egy csodás egzotikus országban. 

Ajánlásként szeretnék kiemelni egy magyar esküvőszervező párost elsősorban Ayia Napa és környékén, akikkel én is együtt dolgozom itt Cipruson, mert mindketten azon vagyunk, hogy egy felejthetetlen élményt és emléket nyújtsunk mind esküvő mind fotózás terén megfizethető áron, így ha szeretnéd Velünk megvalósítani az álomesküvőd, akkor keress engem és Őket is bizalommal: 

#+1 Merj kérdezni

Végül, de nem utolsó sorban ahhoz, hogy biztosra menj, tényleg a kiszemelt esküvőszervezőre van-e szükséged, fel kell tenned bizonyos kérdéseket, amelyek egyértelmű választ adnak és segítenek a bizonytalanságot eloszlatni. Érdemes ezekre a szempontokra hivatkozni:

  • személyesebb kérdések: tapasztalat (mióta csinálja, mennyi esküvőt, szervezett-e már esküvőt az általad kiválasztott helyszínen), felkészültség, céltudatosság, szervezőkészség
  • munkával kapcsolatos kérdések: csapatban dolgozik vagy egyedül, munkaköri leírás, elképzelések, prioritások, határidők, eskövő pontos menete, választék a partnerek ajánlataiból, mit tartalmaznak az esküvői csomagok
  • stresszituációk, probléma megoldó készség: vendégek biztonságára vontkozó előírások, Covid-19, vészhelyzet, biztonsági terv
  • sponteneitás, rögtönzés:  például rossz idő esetén
  • anyagi kérdések: szerződéss, biztosítások, fizetési lehetőségek, előleg, átütemzés vagy törlésre vonatkozó szabályok

Ha megpróbálsz mindegyik topikhoz összegyűjteni egy-két kérdést, biztos, hogy nem fogsz mellélőni és kellően informált és felkészült leszel a nagy nap előtt!

Akármelyik esküvőszervezőt is választod, válaszd mellé a weboldalam kínálta fotós  szolgáltatásokat! Ha szeretnéd, hogy én örökítsem meg az esküvőd, nézd meg, hogy Én milyen fotós csomagokat kínálok, csekkold a weboldalt, a képgalériát, az értékeléseket, és ha meggyőztelek, keress bizalommal! :)


Ha tetszett a blog bejegyzés, oszd meg és kövess be minket!