5 EGYSZERŰ DE NAGYSZERŰ FOTÓS HELYSZÍN ÖTLET 

2022.02.23

Egyre trendibb kevésbé megszokott képeket lőni, legyen szó a helyszínről, pózokról, kiegészítőkről, én most viszont adok pár ötletet ahhoz, hogyan lehet a minket körülvevő természetes elemeket felhasználva különleges és egyedi fotósorozatot készíteni, minden egyéb eszköz nélkül.


#1 Naplemente

Az egyik legklisésebb, legromantikusabb, ugyanakkor leggyönyörűbb képek valljuk be, hogy naplementekor készülnek. A legtöbb szerelmespár ezt a témát választja fotózás helyszínéül, de eljegyzés- és esküvő esetén is, nem is kell magyarázni az okokat, egyszerűen szép. A nyugvó nap ereje magáért beszél. Ki ne akarná megörökíteni a legmeghittebb, legszentimentálisabb pillanatokat a naplemente kellős közepén, elképesztő panorámával, színekkel, kompozíciókkal?

Célszerű a naplemente utolsú sugarait megörökíteni, illetve az azt követő időszakot, hiszen minél inkább kivárjuk a folyamatot, a képek annál jobban adják vissza a vöröses narancsos színhatást, nem lesz alulexponált a fotózás tárgya sem és életre kel a jelenet.

Megjegyzés: Magas szintű technikai és vizuális készség szükséges, hiszen gyorsnak kell lenni, ha lencsevégre akajuk kapni a legjobb pillanatokat. Érdemes vakut használni a fény ellensúlyozása miatt.

#2 Sziluett

Amíg a naplementére várunk, tökéletes az alkalom, hogy direkt fénnyel szemben fotózzunk, és kihasználjuk a naplemente előtti időszakot, azaz a Gold hourt, így kapva elképesztően érdekes sziluett végeredményt. 

Milyen izgalmas visszanézni csak az alakokat, a formákat, a megbonthatatlan egységet, a játékosságot, hogy a kép központi eleme mégsem teljesen a főszereplő, hanem maga a háttértörténet is. 

Megjegyzés: Alacsony ISO értékkel dolgozzunk, lehetőleg vakuhasználat nélkül. Helyezzük a témát közvetlenül a fényes égboltra, így a fotózás tárgya kellően alulexponált lesz. Találjunk ki érdekes és izgalmas kompozíciókat, hogy megelevenedjen a jelenet.

#3 Víz közeg

Legyen szó tengerpartról, tengerparti kilátásról, tóról, folyóról, medencéről, bármilyen víz közegről, a víz a háttérben mindig csodás képeket eredményez. A türkizkék szín egy olyan frissességet ad a képeknek, hogy megszépíti a körülötte lévőket is. Egyszerűen izgalmas, varázslatos, képrázatos, nem nagyon lehet mellélőni. 

Megjegyzés: Érdemes a hullámokkal, a víz sodrásával játszani hosszabb zársebesség mellett, hogy elmosódott végeredményt kapjunk, de akár meg is fagyaszthatjuk a jelenetet vagy létrehozhatunk tüköreffektust.

#4 Növényvilág

Ha nincs semmi épkézláb ötletünk, keressünk növényeket a környéken! A zöld szín, akárcsak a tenger kék víze, megfesti a hátteret, mégcsak pózolnunk sem kell igazán. A természetet megörökíteni a felvételeken egy bombabiztos ötlet és erőteljes, expresszív képeket kapunk. Akár pálmafa levél, akár erdős rész, akár csodás virágos kert, vagy csak egy virágszál a hajba, a növény mindent megszépít.

Megjegyzés:  Érdemes a növény levelét, virágot közelről fotózni, hogy bokeh effektust érjünk el és a színekre odafigyelni, hogy harmonikus összhatást kapjunk. De akár a növényvilágra is helyezhetjük a fókuszpontot, a fotózás tárgyát elhomályosítva, új perspektívát létrehozva. Próbáljuk ki a nagy látószögű objektívet is, hogy jobban megelevenedjen a fotózás tárgyát körülvevő növényvilág. 

Interakcióba lépni a természettel csodás dolog, de próbáljuk egyúttal óvni is, hogy a fotózás ne menjen a rovására.


#5 Éjszakai fények

Ha nem vagyunk természet közelben, hanem a város szívében szeretnénk néhány képet lőni, érdemes a napnyugta utáni időszakot kihasználni. A Blue Hour, azaz kék óra a legalkalmasabb időpont erre. Amikor már lement a nap, de még nem éjsötét az ég, akkor kombináljuk ezt különböző neon fényekkel, legyen az egy szórakozóhely, étterem helyszíne vagy bármilyen megvilágított épület. 

Megjegyzés: Keressünk mesterséges fényforrást, így a fotózás tárgya mindig meg lesz kellően világítva és akár vakuhasználat nélkül is csodás képek fognak készülni, sőt még a fényekkel is különböző bokeh effekteket tudunk varázsolni. Figyeljünk a hármas egység összhangjára: alacsony rekesz érték, lassú zársebesség - főleg lassított fény mozgáshoz, hogy, magas ISO. 

Te sem véletlen landoltál ezen az oldalon! :) Amennyiben ki szeretnéd próbálni bármelyik típusú fotózást, ragadd meg az alkalmat és keress bizalommal vagy nézd meg mit tartalmaznak a fotós séták!

Ha tetszett a blog bejegyzés, oszd meg és kövess be minket!