5 TIPP HOGYAN VÁLASZD KI A TÖKÉLETES ESKÜVŐI FOTÓST

2022.02.15

Ki ne vágyna a nagy napon arra, hogy minden tökéletes legyen, nem igaz?


Az esküvő megszervezése hosszas folyamat, a vendéglista megírásától kezdve, a torta megálmodásán át egészen a köszönőajándék átadásáig minden apró részletre oda kell figyelni, hiszen ezektől lesz az esküvő egyedi, személyre szabott és így fogja tökéletesen visszatükrözni az esküvői párt. 

Amint ez megvan, természetes, hogy szeretnénk mindezt a csodát megörökíteni, hogy később az ismerősök és rokonok tátott szájjal gyönyörködjenek és jó kedvvel emlékezzenek vissza évek múltán is, micsoda élményben volt részük!

Na ehhez kell igazán egy profi fotós!

Az egyik leglényegesebb, ha nem a leglényegesebb dolog az esküvő megszervezésénél, hogy kiválasszuk a megfelelő fotóst, aki kamerájával varázsolni tud és elbűvölő, káprázatos képeket készít a Nagy Napról!

Ehhez adok most 5 tippet, ami alapján könnyebb lesz kiválasztani azt a fotóst, aki a legjobban illik majd a Te esküvői fotós elképzeléseidbe:

#1 Portfólió

Amikor elkezdesz keresgélni a fotósok között, a Google keresőmotor végeláthatatlan mennyiségű lehetőséget fog feldobni, így nem csoda, ha el kezded azon törni a fejed, melyik találatra is kattints.

Először is fontos, hogy átgondold, helyi fotóssal szeretnél-e dolgozni, aki jól ismeri a környéket, ahol majd az esküvőd tartod vagy hajlandó, így amint beírod a Google keresőbe az #esküvői fotóst város névvel együtt, le fog szűkülni a lista.

Az emberek többsége általában az első pár találat közül választ, hiszen azok a legnépszerűbbek ergo a legjobbak - gondolná az ember- , azonban ez nem feltétlen igaz, ugyanis gyakran a Hirdetés felirat is szerepel a fotós neve mellett. Ez természetesen egy jó üzleti fogás növelni a népszerűséget és elérni a célközönséget, viszont nem minden esetben nyereséges, ha nincs mögötte megfelelő tartalom. 

És most jön az a pont, amiről az első tipp is szól, a képek fontossága. A következő, ami szembe ötlik függetlenül attól, hogy szűkítetted-e a keresést vagy sem, néhány kép a fotós munkásságáról - jó esetben, ugyanis akinek nem jelennek meg képei egyből, az kevesebb eséllyel fog több kattintást elérni - ez szintén segít az első benyomásban.

Tegyük fel, kiválasztottál egy fotóst mindez alapján és épp a weboldal Galériáját nézegeted, akkor érdemes ezekre figyelni:

 • Valószínűleg tetszett, amit láttál, különben nem kattintottál volna a tartalomra. - Ez már egy jó jel!
 • Kíváncsivá tett a fotó, amit láttál és arra ösztönzött, hogy még több tartalmat nézz meg. - Még egy plusz pont!
 • Ha úgy érzed, bejön a stílus, ha tetszenek a színek, kompozíciók, szerkesztés, retusálás
 • Ha a fotók érzelmeket váltanak ki belőled!
 • Ha a fotók történetet mesélnek el, szinte beszélni tudnának, megelevenednek
 • Ha tetszenek a naplementés fotók- amit ki kell emeljek, hiszen az esküvő fotózásnál elengedhetetlen jó naplementés illetve silhouette képeket lőni
 • Ha tetszenek az egyéni, páros, csoportos beállítások
 • Ha összességében tetszik, ahogy a fotók fel vannak tüntetve a weboldalon, ha megvan a képek között az összhang
 • Ha el tudod képzelni magad a portré alanyok helyébe

Ha legalább ezeknek a szempontoknak a fele igaz, akkor az már egy jó kezdet, hogy tudj dönteni, lássuk a következő pontot.

#2 Személyiség

Kivel is fogsz valójában együtt dolgozni? Meg lesz-e az összhang?

Nagyon nehéz az elején fotóst ez alapján a szempont alapján kiválasztani, hiszen csak a levelezések alapján kaphatsz képet arról, milyen karakter is valójában. 

Érdemes az ismerkedés elején akár telefonon, akár videochaten is beszélgetni az elképzelésekről, sőt amennyiben van rá lehetőség, egy ingyenes konzultáció vagy személyes találkozó is nagyban megkönnyíti később a közös munkát. 

Miért jó ez?

Ha a fotós hajlandó ezek közül valamelyik lehetőséget felajánlani, akkor az már egy pozitív és nyitott személyiségre vall, aki hajlandó a páros kedvében járni és igyekszik mindent megtenni, hogy a nagy napon minden gördülékenyen menjen és senki se érezze magát feszélyezve.

Ezekre a jelekre érdemes figyelni:

 • Megfelelő-e a kommunikáció?
 • Megvan-e az összhang, megvan-e a kémia fotós és az alany között?
 • Felszabadult-e a hangulat:
 • Milyen a fotós kisugárzása, kedves, nyitott, örömteli, kommunikatív, határozott, figyelmes, figyel a részletekre, türelmes?
 • Mennyire határozott elképzelései vannak a fotózás menetéről és mennyire hajlandó azokból engedni a páros kedvéért? - illetve fordítva is 

Ha többnyire minden szempontból megfelel, akkor biztos, hogy az esküvő napján is nagy lesz a harmónia és a legjobbat fogja kihozni belőletek!

#3 Hírnév

Hogy milyen fotóst is választ az ember, azt nagyban befolyásolja az is, hogy a fotós milyen értékelést kap. A kommentek, értékelések, vélemények nagyon sokat jelentenek a fotós számára, ezek azok a visszacsatolások, amik igazolják munkássága hitelességét, hogy mennyire autentikus, mennyire professzionális, mennyire elkötelezett amellett amit csinál és mennyire végzi azt szenvedéllyel.

Ide nem csak a személyisége tartozik, hanem az előző pontnak a megvalósítása éles helyzetben: az, ahogy a fotóst megismertük esküvő előtt, esküvő közben is ugyanaz volt? Azt kapták, amit vártak, amire számítottak, amit kifizettek mind az együttműködést, mind a végeredményt illetően?

A kommentelők kegyetlenül őszinték, tehát jó kiindulási pont a véleményük. Ha olyan kommentet olvasol, amiben a fotóst dicsérő szavakkal illetik mind a képeket mind a személyét illetően, akkor nagyon nem tudsz mellélőni. Persze néha akadnak kisebb nagyobb félreértések, általában az utómunkát illetően, de a pozitív kommentek mindig hatással vannak az emberre és nagyban befolyásolják a döntést is. 

Ha van az embernek ismerőse, akinek volt már a fotóssal tapasztalata, az még jobban segíti az elköteleződést az adott fotós mellett, érdemes tehát barátok, ismerősök véleményét is kikérni, Facebook esküvői csoportokat meglátogatni, sőt kicsit kutakodni a fotós múltjában.

Megjegyzés: Nem minden a hírnév. Attól még, hogy a fotós kevésbé népszerű a Facebook csoportokban, nem jelenti azt, hogy tehetségtelen, talán inkább kevesebb a tapasztalata, de sok más tényező is közre játszhat, így érdmes őket is figyelembe venni, lehet egy rejtett kincsre bukkansz és ez a kollaboráció minkét félnek nyereséges lesz- a fotós eggyel több tapasztalattal gazdagszik, egyre ismertebb lesz hála neked, te pedig csodás képeket kapsz! ;)

#4 Anyagiak

A mocskos anyagiak. Mindenki tudja, hogy az esküvő egy igen jövedelmező business. Sőt, a fotósoknak nagyon is van bőr a képükön ezért sok pénzt elkérni. Viszont senki más nem tudja náluk jobban, hogy egy esküvői fotózásban mennyi munka van. 

A több órás készenlét, a pillanatok tökéletes lencsevégre kapása, árgós szemmel figyelés, hogy még csak véletlenül se mulasszuk el a vissza nem térő pillanatot, az érzelmek megörökítése, a különböző kötelező és kreatív egyéni beállítások az esküvőn résztvevőkkel, a párossal, a technikai felkészültség váratlan esemény bekövetkezténél, a nyomás és stressz kihatása a teljesítményre és annak kontrollálása, az utómunka és napokig, akár hetekig tartó képszerkesztés és retusálás, kiválogatás, tökéletessé formálás, a fotóalbum szerkesztés, nyomtatás, slideshow és még sorolhatnánk. Arról nem is beszélve, hogy a fotós néha olyan mint egy jó pszichológus és a kamerán keresztül minden kapcsolatot ki tud elemezni.

Egyszóval jogos lehet a magas összeg, de ezt fotós válogatja. 

Csak az összeg alapján pedig nem érdemes választani, hiszen előfordulhat, hogy olcsón nem jó minőséget kapunk. Célszerű az arany középutat választani, illetve ha megtehetjük nem elsősorban a pénz alapján dönteni. 

Az biztos, hogy ha a fotós árajánlatával nem vagyunk megelégedve, nyugodtan mondjuk el, mennyit tudunk a fotózásra szánni, mekkora a budget, így ha jó fej, tud adni egy kedvezőbb árajánlatot, amivel mindenki jól járhat!

#5 Tapasztalat

Nyilván jobban bízunk meg egy olyan fotósban, akinek megvan a szakképzettsége, szaktudása és elegendő tapasztalata, így szinte biztosra vehetjük, hogy nem fog értékelhetetlen fotókat készíteni. 

Nos, a legjobbak is hibáznak néha, ezt el kell fogadnunk, lehet, hogy ami számunkra csodálatos esküvői kép, az fotós szemmel egy katasztrófa és fordítva.  Nem lehet mindenki ízlésének megfelelni, viszont annyit azért lehet látni, hogy a fotó visszaadja-e az adott pillanatot, az érzelmeket vagy sem. Egy pár számára ez a legfontosabb, hogy lássa a képeken keresztül szerelmük kiteljesedését a nagy napon.

Egy tapasztalt fotósban a páros jobban megbízik, biztonságban érzi magát, kevésbé aggódik, tetszeni fog-e a végeredmény, egy csomó aggodalmat és stresszt vesz le az ember válláról, sőt jobban megbízik a látásmódjában és elképzeléseiben, mert tudja, hogy a végeredmény jó lesz és hogy tudja, mit csinál. 

Megjegyzés: Egy esküvői fotózásban kevésbé jártas fotósnak is lehet érzéke és tehetsége, hogy elképesztő kreatív módon tudja megörökíteni a pillanatot. Mert néha nem minden a tapasztalat, ha hiányzik a szenvedély és elkötelezettség.

+1 TIPP: Ha már itt jársz az oldalamon, nézd meg, hogy Én milyen fotós csomagokat kínálok, csekkold a weboldalt, a képgalériát, az értékeléseket, és ha meggyőztelek, keress bizalommal! :)


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg és kövess be minket!